Kanserle En İyi Mücadele Eden 30 Yiyecek


(https://medical-news.org/15-foods-helps-unclog-arteries/6551/13/  Sitesinden yaptığım bir çeviridir. Sofranızda bu gıdalara yer vermeniz ama asla sadece bunları yemeniz anlamına gelmiyor. Kanser dahil bir çok hastalığın oluşumunda birçok etken rol almaktadır. Sadece gıda düzenlemesi yeterli olmayabilir. O nedenle genel sağlık kurallarını da göz ardı etmeden yaşamak ve bizim kontrolümüzde olan, düzenli spor yapmak, sigara içmemek, alkol almamak, kiloya dikkat etmek ve peryodik hekim takiplerinizi aksatmamak önemlidir. Ancak her şeye rağmen hasta olabileceğimizi de unutmamak lazımdır. Gereğinde hekime başvurmak ve takiplere gitmek önemlidir.)

1. Brokoli
Herkesin çocukken yemekten nefret ettiği o ağaç benzeri sebzeler. “Brokolini ye, sonra tatlıyı alabilirsin,” ebeveynlerin bir noktada sana söylemiş olabilir. Şimdi brokoliyi sevmeye başlamanın tam zamanı. Sülforaphane dolu. Testler, bu bileşiğin, meme kanseri hücrelerinin sayısını ve boyutunu azalttığını ve hatta prostat kanseri hücrelerini öldürdüğünü göstermiştir.

Ayrıca, brokolinin lif açısından da yüksek olması nedeniyle sizi kabızlıktan koruyarak kolon kanseri hücrelerinin oluşma olasılığını azaltır. Yararlarını yaşamaya başlamak için her hafta öğünlerinize sadece birkaç dal brokoli ekleyin. Brokoli ısırmak için zorlanıyorsanız, üzerine biraz peynir sürmeyi deneyin.

2. Havuç
Havuç, görme gücünüz için iyi olduğu söylenen A vitamini bakımından zengindir. Bununla birlikte, daha yeni çalışmalar, havuçların düzenli olarak belirli kanser türlerinin risklerini azalttığını göstermiştir. Sarı renkte havuç çeşitlerinin de olduğunu biliyor muydunuz?

Yemeklerinize biraz havuç ekleyin veya öğünler arasında acıktığınızı hissettiğinizde havuç çubukları sağlıklı bir atıştırmalık olarak alın. Ayrıca çiğ versiyonu biraz daha sağlıklı olsa da, çorbalarda ve tavuklu böreklerde tadını çıkarabilirsiniz. A vitamini yağda çözünür ve bu yüzden vücudu terk etmek daha uzun sürer, bu nedenle her gün çok fazla yemeyin.

3. Fasulye
Fasulye, fasulyeler! Diğer şeylerin yanı sıra, kalbin için de iyidirler. Lif içeriği yüksek, baklagiller birçok şekil, form ve çeşittedirler. Bunlar, kolorektal tümörlerin oluşumunu engellemeye yardımcı olacak kadar lif bakımından zenginler.

Aslında, bir çalışma, farelerin yemlik fasulye beslenip kolon kanseri hücreleriyle indüklendikten sonra, kanser geliştirme riskinin% 75 daha az olduğunu göstermiştir. Fasülye insanları biraz gazlı- rahatsız edici hale getirse de bu kesinlikle canınızı sıkmasın.Fasulye çorbaları veya düzenli olarak fasülye sosu hazırlamak diyetinize dahil etmenin harika bir yoludur.

4. Meyveler
Sebzelerin ve fasulyelerin yanı sıra, kanserle mücadelede yardımcı olabilecek birçok sağlıklı meyve vardır. Meyvelerin en güzel yanı, hemen hemen her şeye eklenebilmeleridir. Yoğurt, gözleme, turta – aman tanrım! İmkanlar sonsuzdur. Bu iyi bir şey çünkü her türlü meyveler birçok kanser türünün önlenmesinden sorumlu olan antioksidanlar bakımından zengin.

Kanser hücrelerinin gelişimini engellemek için en az günde bir kez öğünlerinize bir porsiyon veya iki meyve ekleyin. Bunları bir bütün olarak yemekten hoşlanmıyorsanız lezzetli tatlılar veya taze sıkılmış meyve suları hazırlamak için bunları karıştırıcıya atın.( kişisel önerim meyveyi bütün olarak tüketin https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t4c/1/16/1f642.png:))

5. Tarçın
Bu listedeki bir diğer lezzetli ürün diyetinize dahil etmek zor değildir. Tarçın kan şekerinin azaltılması ve eklem ve kasların iltihaplanması dahil olmak üzere geniş bir sağlık yararı yelpazesine sahiptir.

Hayvanlar üzerinde yapılan testler ayrıca kanser hücrelerinin vücutta yayılmasını engellediğini ve kanser hücrelerinin tamamen ölümüne yol açabileceğini göstermiştir. Geliştirilmiş tümörlerde tarçın yağı ebatlarını düşürdü ve yayılmalarını önledi. Bununla birlikte, tarçın, insanlar üzerinde aynı etkiye sahip olduğunu gösteren hiçbir kanıt yoktur.

6. Kuru yemiş
Yer fıstığı, kaju fıstığı veya başka tür kuru yemiş yemeyi sever misiniz? Yağ bakımından zengin olan sağlıklı çeşitler iyi bir protein kaynağıdır ve eklemler için iyidir; ancak, belirli kanser türlerinin riskini azaltmakla da bağlantılıdırlar. Bu kanserler kolorektal, pankreas ve endometrialdir. Yine de, diğer kuru yemiş türleri diğer kanser türlerine karşı koruyucudur.

Örneğin Brezilya fıstığı, vücudun akciğer kanserleri ile savaşmasına yardımcı olduğu bilinen selenyum bakımından oldukça yüksektir. Öte yandan ceviz, meme kanseri hücrelerinin büyümesini azalttığını göstermiştir; tümörler de en az yüzde 60 oranında küçülme gözlenmiştir..

7. Zeytinyağı
Zeytinyağı, Akdeniz mutfağının temellerinden biridir ve mükemmel sebeplerdendir. Çeşitli araştırmalar, bu yağın günlük alımının kansere karşı koruyabileceğini göstermiştir. Çalışmada en yüksek zeytinyağı tüketimine sahip olanlar, meme kanseri ve sindirim sistemi kanseri gelişme riski en düşüktü.

Onunla yemek pişirebilirsin, ama her zaman onunla kızartma yapamazsın. Biraz baharat ekleyin ve salatalarınıza ve pişmiş sebzelerinize sürün. Ve unutma, biraz zeytinyağı çok yol kat ediyor!

8. Yağlı Balık
Şişman ve yağlı balık porsiyonları sadece eklemleriniz ve beyin gücünüz için iyi değildir, aynı zamanda kanseri uzak tutmada da faydalıdır. Kolorektal kanser yanı sıra, sindirim sistemi kanseri riskini azaltmak için mükemmeldir. Kızartılmış morinaya karşı ızgara somonu deneyin.

Yağlı balıklar ayrıca, vücutta kanser riskini azalttığı bilinen D vitamini emilimini de destekler. Vücudunuzun kansere karşı mücadelesine başlamasına yardımcı olmak için hafta boyunca en az iki öğün yediğiniz hamburger veya diğer et türlerini balık ile değiştirin.

9. Keten tohumu
Kanser riskini ortadan kaldırmanın yanı sıra, vücudu düzenli tutan keten tohumu da lif bakımından yüksektir. Kadınlarda, keten tohumu, belirli meme kanseri belirteçlerini azalttığı ve meme kanseri gelişme riskini azalttığı kanıtlanmıştır. Aynı şey erkeklerde prostat kanseri için de söylenebilir.

Farkında olmasanız da, bu sağlıklı yiyecekleri diyetinize eklemenin birkaç yolu vardır. Tahıl ve yoğurt üzerine serpmeyi düşünün. Ayrıca keten tohumu tüketebilir ve hatta unlu mamullerinizde bir bileşen haline getirerek tüketebilirsiniz

10. Turunçgil Meyveleri
Turunçgillerin vücuttaki hücrelerin koruyucu duvarlarını güçlendirdiği ve böylece kanser hücrelerinin istilasına karşı daha güçlü hale geldikleri bilinmektedir. Özellikle üst solunum yolları kanserlerine ve sindirim kanallarına karşı faydalıdırlar.

Her hafta diyetinizde sadece birkaç narenciye olması, hayatınızın geri kalanındaki risklerinizi en aza indirmek için yeterlidir. Meyveleri çiğ yiyebilir, meyve suları için sıkabilir(meyveyi bütün olarak tüketin https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t4c/1/16/1f642.png:)), kurutucuda kurutabilirsiniz. Tahıllarınız, waffle’ler ve hatta turtalarınıza doldurun! Sadece denize girme çünkü onlar oldukça asitli:))

11. Zerdeçal
Sizin de fark ettiğiniz gibi, sizin için oldukça sağlıklı olan birçok baharat ve çeşniler var. Turmeric, birçok faydalı sağlık özelliğine sahip olan popüler bir Hint baharatıdır. En aktif bileşeni, iltihabı azaltmaktan sorumlu olan kurkümindir ve kanseri azaltan antioksidan özelliklere sahiptir.

Günde en az ½ ila 3 çay kaşığı öğütülmüş zerdeçal yemelisiniz, ki bu aslında oldukça kolaydır. Herhangi bir mutfak tabağına ekleyebilirsiniz, hatta yararlı bir çay oluşturmak için kaynar suya ekleyebileceğiniz zerdeçal çay poşetleri bile vardır.

12. Sarımsak
Sarımsak, kanser hücreleri öldürdüğü gösterilen allisin adı verilen faydalı bir bileşik ile doldurulur. Çalışmalar düzenli olarak allium yönünden zengin sebze tüketenlerde mide kanserini azalttığını kanıtladı.

Sarımsak size istenmeyen bir nefes vermesine rağmen, özellikle etli yemeklerde pişirmeye dahil etmek yine de iyidir. Sarımsak sevmiyor musun? Soğanlar, arpacık soğanları veya pırasalar da aynı şeyi içerir, böylece tercih ederseniz yerine kullanabilirsiniz. Sarımsak tükettikten sonra doğrudan dişlerinizi fırçalayamıyorsanız, diş eti ya da ağzınızı biraz yıkamanız yeterli.

13. Domates
Sebze mi? Meyve mi Farketmez! Domates, canlı kırmızı renginden sorumlu olan bileşik olan likopen bakımından zengindir. Bununla birlikte, bu kırmızı bitkilere kanser karşıtı özelliklerini veren de budur.

Domates, ister çiğ ister pişmiş halde olsun, prostat kanserini azaltmada oldukça iyidir. Salata yemek istemediğiniz takdirde, makarnadaki domates sosu yine de işe yarar. Her gün bir porsiyon veya iki domates, vücudunuza kanserle savaşmaya yardımcı olacak araçları sağlamaya yeterlidir.

14. Enginar
Enginar, cilt kanseriyle mücadelede kullanılan bir antioksidan olan silimarinle doludur. Zahmetli gibi görünseler de, hazırlanması oldukça kolaydır ve ayrıca mükemmel bir elyaf ve diğer mineral kaynağıdır.

Sadece odunsu dış yaprakları alttan soyun ve hem üstleri hem de altları kesin. Onları 45 dakika boyunca buğulayabilir, haşlayabilir veya hafifçe kızartabilirsiniz. Zevk alacağınız ekstra bir lezzet için biraz salata ekleyin. En popüler mezelerden biri ıspanak ve enginar sosu.

15. Lahana Turşusu
Pek çok insan burunlarını fermente lahana kokusundan kaçırırlar, ancak lahana antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Bu bolluk, sülforaptan, ITC’ler (izotiyosiyanatlar) ve indoller üreten fermantasyon işleminin kendisinden kaynaklanmaktadır. Bunların üçü de bağışıklık sisteminizin kansere karşı savaşmasına yardımcı olur.

Lezzeti artırmak için bir sandviçe ya da tavada kızartın. Kavanozlu çeşidi satın alıyorsanız, önce oldukça fazla sodyum seviyesine sahip olabileceğinden durulamak isteyebilirsiniz. Bir sonraki kahvaltı büfesinde veya düğün yemeğinde lahana turşusu ve sosis görürseniz deneyin.

16. Çay
Çay, beden için olduğu kadar zihin için de faydalıdır. Çok farklı çeşitler var; bazıları bir şey için iyidir, başka bir lezzet farklı bir hastalık için idealdir. bir iddiaya göre, günde iki bardak siyah çayın yumurtalık kanserini önlemede yararlı olduğunu biliyor muydunuz? Bu, antioksidan olan flavonoidlerin varlığı nedeniyledir.

Sıcak ya da soğuk çay olması önemli değil. Bu, çayı yaz ayları için veya kışın ısınmak için sıcak bir içeceğe ihtiyacınız olduğunda çok yönlü yapar. Güneşli bir öğleden sonra sallanan sandalyede oturmak ve buz gibi çayınızı yudumlamak veya rahat bir battaniyeye sarmak isteyip istemediğinize ve sıcak bir fincanla bir film size kalmış.(işlemden geçirilmiş, piyasada satılan , meyveli, soğuk çaylar yerine kendiniz demlikteki çayı buzluğa koyun ve istediğinizde eritip için https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t4c/1/16/1f642.png:))

17. Avokado
Avokado bugünlerde her yerde gibi görünüyor! Gittikçe daha fazla insan guacamole’den keyif almasına rağmen, taze avokadoya daha çok eğilmek isteyeceksiniz. Çiğ dilimlemek ve bir salataya eklemek, vücudunuzun likopen ve beta-karoten gibi diğer antioksidanları emmesine yardımcı olmak için harika bir yoldur.

Bununla birlikte, bir avokado’nun yüksek yağ içeriğine karşı dikkatli olun. İnsanların kendileri dediği gibi “iyi yağlardan” oluşuyor, ancak aşırı yemek kilo almaya neden olabilir.

18. Fasulye Filizi
Fasulye filizi, zengin bir anti-kanser bileşiği olan bir başka zengin sülfotan kaynağıdır. Filizlerin kendileri olgun fasulyelerden 50 kat daha fazla bu bileşiği içerir.

Onlar da oldukça lezzetli. Bu sebzeyi bir salataya ekleyin veya çorbanızı fasulye filizi ile süsleyin. Onları doğrayın ve biraz ekstra lif için ton balıklı salata sandviçine ekleyin. Her öğüne fasulye filizi ekleyebileceğiniz tüm yeni yöntemlerde şaşıracaksınız.

19. Kahve
Herkes bir kafein bağımlılığının ne kadar kötü olabileceğini bilerek kahveden vazgeçmek istemiyor. Ancak günde en az bir bardak içtiğiniz sürece, kanser riskine karşı daha iyi korunursunuz. Bunun nedeni, kolon kanseri riskini ve bazal hücreli karsinom riskini azaltmasıdır.

Sadece kahvene fazla şeker koymayın. Tadı olabildiğince güzel, kendinize gereksiz kalori veriyor olacaksınız;

20. Mısır
Mısır, herkesin barbekü yapmaktan hoşlandığı yaz tatlarından biridir. Bazı araştırmalar mısırın çok fazla şeker içerdiğini ve genellikle vücut tarafından değiştirilemez olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, birçok insanın bilmediği, ferulik asit adı verilen ve kansere neden olan maddeleri inhibe eden fenolik bir bileşiği içerdiğidir.

Eğer mısır koçanı hayranı değilseniz, ızgaraya atmayın, çekirdekleri hamburger köftenize karıştırın. Biraz ihtiyaç duyulan bir lezzet katacaktır ve aynı zamanda kendinizi sağlıklı yapacaksınız. Bu yemek muhtemelen ailenizle birlikte günlük yemeklerinizi birleştirmenin en kolay yollarından biridir. salatanızıda atabilirsiniz:)

21. Hurmalar
Günün sonunda tatlı dişinizi menüye hurma ekleyerek tamamlayın. Piyasadaki diğer meyvelerden veya sebzelerden daha yüksek miktarda polifenole sahiptirler. Bu kavram, çölde yetişmeleri nedeniyle; sert çevre, hurmayı oksidatif strese karşı korumaya zorlar.

Kanseri önlemede iyi olan bu polifenollerdir ve hurmalrda zengin bir lif ve B6 vitamini kaynağıdır. Hurmayı çerezleri pişirmekten pastırmaya sarmaya kadar uzanan tüketebileceğiniz bir sürü yolu var. Onları bir meyveli kek içine atabilir ya da keçi peyniri ile doldurup atabilirsiniz.

22. Yumurta
Biz sadece beyazlardan veya sarılardan bahsetmiyoruz; tüm yumurtanın hakkında konuşuyoruz. Her ne kadar yumurta sarısı kolesterolün yüksek olduğu düşünülse de, yeterli miktarda D vitamini içerirler. Bu vitamin sadece kalsiyum emilimine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda bazı kanserlerin yanı sıra kalp hastalığı ve diyabet risklerini de azaltır.

Günlük bir veya iki yumurta, diyetinizin kalan kısmını gün boyunca izlediğiniz sürece diyette olmalıdır. Ayrıca, kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Yine de yemek için akan yumurta sarısı yerine, bir salata üzerine sert haşlanmış bir yumurta günlük ihtiyacınızı elde etmek için harika bir yoldur.

23. Zencefil
Zencefil, yemek pişirmede çok sık kullanılmayan baharatlardan biridir, ancak muhtemelen bu makaleden sonra onu kullanma konusundaki fikrinizi değiştireceksiniz. Çeşitli çalışmalar zencefilin yumurtalık kanseri hücrelerinin ölmesine neden olabileceği ve kolonun iltihabını azalttığını göstermiştir.

Zencefil verildiğinde, laboratuar hayvanlarındaki tümörler çok daha yavaş bir oranda büyüdü. Öyleyse biraz zencefil çayı yudumlayın, günde birkaç parça şekerli zencefil yiyin veya tatlı patateslerinize biraz pudra zencefili serpin. Tadı sadece lezzetli değil, aynı zamanda sizin için de sağlıklı!

24. Süs Lahanası(Kıvırcık )
Eskiden, kıvırcık herkesin çılgına döndüğü süper gıdaydı, hatırladın mı? Bu yeşil yaprak, insan vücudunun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerle doludur. Neyse ki, kıvırcıkta çeşitli östrojen seviyelerinden kaynaklanan kanserleri savaşan bileşikler olan indoller bakımından zengindir. Bu, onları belirli kanser türlerine yatkın hem erkek hem de kadınlar için çok faydalı kılar.

Herhangi bir salataya kolayca kıvırcık ekleyebilir veya bir salatanın üzerine katlanmış doğranmış lahana ekleyebilirsiniz. Bu sağlıklı sebzenin lezzetini büyütmek için kıvırcık üzerine baharatlı zeytinyağı dökün.

25. Mantarlar
Beyaz ve portobello mantarları özellikle prostat kanserine karşı savaşmada harika bir bileşik olan selenyumun iyi kaynaklarıdır. Koreli ve Çinli kadınlarda meme kanseri riskini azaltabilecek karmaşık kimyasallarla da zenginler.

Onları başka malzemelerle doldurmak, bir çorba yapmak veya bir salataya eklemek, diyetinize biraz mantar eklemenin harika yoludur. Onları ev yapımı pizzaya koymak bile hiç yoktan iyidir, bu yüzden burun kıvırmayın ve bu mantarları günlük diyetinize eklemeyi unutmayın.

26. Nar Suyu
Narın sizin için inanılmaz derecede sağlıklı olması gerekiyor. Ancak, onlar yemek için bazı sıkıntılar vardır: nar soymak gibi https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t4c/1/16/1f642.png:)). Bir kaşıkla elle kaşıklamak yerine, nar suyu içmeyi düşünün. Neden bu kadar çabuk yapmayı düşünmediğini merak ediyorsun!

Gerçek meyve suyu antioksidanlar bakımından zengindir ve prostat kanserine neden olabilecek prostat spesifik antijen seviyelerini azaltır. Erkekler için, gelecekte genişlemiş bir prostat riskini azaltabilirsiniz. Günde en az 8 ons nar suyu içmeleri temel faydaları sağlayabilir.

27. Ispanak
Temel Resin en sevdiği sebzedir ve sizin de olmalıdır. Açıkçası, ıspanak sizin için iyidir, ama neden? Antioksidanın yanı sıra, gözlerinize iyi gelen bir bileşik olan yüksek düzeyde lutein içerir. Bu vejeteryanı kesinlikle market listesine eklemelisin.

Bu yapraklı yeşillikler ayrıca, kanser hücresi olma riskini taşıyan vücuttan serbest radikallerin uzaklaştırılmasından sorumlu karotenoidlerle doludur. Diğer yeşil yapraklı sebzeler de bu bileşikleri içerir, bu yüzden onları salatalarınıza ve öğünlerinize daha sık dahil etmek kötü bir fikir değildir. Ispanaklı tatlılar da salatalarla yenmekten veya yan olarak kızartmaktan bıktıysanız bir seçenektir.

28. Tatlı Patates
Ispanak gibi, tatlı patatesler de serbest radikalleri gideren karotenoidler içerir. Karotenoidler hücre büyümesini ve onarımını düzenleyerek çalışır; hastalıklarla ve manipülatif kanser hücreleriyle mücadele etmek için işlevlerini güçlendirir. Kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmada, kanlarında beta-karoten seviyesi daha yüksek olanlarda, belirli türlerde meme kanseri gelişme riski% 17 daha azdı. Öyleyse bu tatlı patatesleri yemeklerine ekleyin.

Onları fırında kızartın, kaynatın veya ezin. Tuzlu patates kızartması yerine, tatlı patates püresini deneyin! Tatlılığı seveceksin! Sadece bu değil, keyif alma yanısıra hücrelerini de güçlendiriyorsun. Ancak normal patatesleri yiyorsanız, bunun yerine sadece tatlı patates çeşnileri yapın!

29. Güçlendirilmiş Organik Süt
Kaju ve badem sütü gibi süt alternatifleri laktoz intoleransı olan veya sadece ineğin sütün tehlikelerinden kaçınmak isteyenler için mükemmeldir, ancak bu alternatifler D vitamini ile güçlendirilmediği sürece, buna değmezler. Vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olmak için D vitamini almanız en iyisi olacaktır ve özellikle kolon ve yumurtalık kanserlerine karşı yararlıdır.

Her gün onu içmek harika bir fikir. Bununla birlikte, her defasında bir kez doğrudan içmek istemiyorsanız, aynı yararları elde etmek için kahve veya çayınıza bir parça ekleyebilirsiniz. Aynı şekilde, takviye edilmiş organik sütü tahıl üzerine dökmek sağlıklı bir alternatiftir. Ayrıca, taze meyvelerle birlikte blender de karıştırın. Düşündüğün kadar kötü değil!

30. Karnabahar
Brokolinin “alternatifi”, karnabahar gittikçe daha fazla vejetaryen yemeklerde pirinç ve patates gibi diğer bileşenlerin yerine kullanılır. Karnabahar bozulduğunda, kesilmiş olsun veya sindirilmek sureti ile glikozinolatlar, indol ve izotiyosiyanatlar oluşturmak üzere parçalanır.

Bu son iki bileşik, meme kanseri ve mide, karaciğer, akciğer ve kolon kanserlerinin gelişmesini önlemede harikadır. Yemeklerinize günde en az bir kez daha karnabahar eklemeyi düşünün. Tadı harika ve bu vejeteryan, çok ağır olmadan, mevsiminde yapmak, oldukça kolaydır. Karnabahar tariflerine göz atın, böylece tekrar tekrar aynı şeyi yemekten yorulmayacaksınız. Karnabaharlı pizza bile yapabilirsin – sağlıklı beslenmeyi sevenler menüsünde favorim!

https://medical-news.org/30-of-the-best-cancer-fighting-foods/13064/31/

Çeviri: Prof. Dr. Mehmet SOY;

İç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı

Genel Sağlık

Yorumlara kapalı