1. Güneşe Maruz Kalma
Yaz aylarında sahilde uzanmak son derece popüler bir etkinliktir. İnsanlar rahatlamak ve biraz güneş almak için okyanusa biniyor. Fakat güneşte olmak iyi hissetmenize yardımcı olabilir, aynı zamanda cilt kanserinin önde gelen nedeni. UV ışınları cildinizdeki liflere zarar verir ve renk atmasına, tümörlere ve hem kanser öncesi hem de kanserli cilt lezyonlarına neden olabilir.
Kendinizi daha fazla güneşe karşı korumak ve cilt kanserini önlemeye yardımcı olmak için asla geç değildir! SPF’si 30 veya daha yüksek olan güneşten koruyucuyu sürdüğünüzden, saat 10:00 ile 14:00 arasında (en yüksek UV radyasyon saati) güneş ışığından kaçının ve koruyucu kıyafetler giydiğinizden emin olun. Bu basit kurallara uymanız güneşin tadını güvenle çıkarmanızı ve cilt kanseri riskinizi azaltmanızı sağlar.
2. Yapay Bronzlaşma
İç mekan bronzluğunu seçmenin sizin için güneşten bronzlaşmaktan daha güvenli ve sağlıklı olduğunu düşünebilirsiniz. Bununla birlikte, araştırmalar bronzlaşma yataklarının ve tüm ilgili ekipmanlarının güneş ışığına maruz kalmadan ölümcül ve bazen daha tehlikeli olabileceğini göstermiştir. Bir bronzlaşma yatağı seansı bile, melanom gelişme riskinizi% 20 artırabilir ve Amerikan Dermatoloji Akademisi, her yıl 400.000’den fazla cilt kanseri vakasının iç mekan bronzlaşmasından kaynaklanabileceğine inanmaktadır.
Melanom, skuamöz hücreli karsinom ve bazal hücreli karsinom gibi kanser riskini artırmaktan nasıl kaçınabilirsiniz? Basitçe söylemek gerekirse: bronzlaşma! Bronzlaşma yatağı cazip gelebilir ve herkes bu yaz ışığını sever, ama bronzlaşma yatakları tehlikelidir. Bronzlaşmak istiyorsanız, bronzlaştırıcı bir losyon veya krem kullanın veya güneşsiz bronzlaşma kabinini seçin. Bu seçenekler genellikle uygun talimatlara uyulduğu sürece güvenli olarak kabul edilir.
3. Sık Uçuş Yapmak
İster bir uçuş görevlisi, ister pilot veya isterse jet uçağı iş adamı olun, çeşitli kanser riski daha yüksektir. Kadın uçuş görevlileri diğer mesleklerden kadınlara göre% 50 daha fazla meme kanseri riski taşıyor ve sık uçuş yapanların melanom dışı cilt kanseri olma olasılığı dört kat daha fazla.
Kabin ekipleri ayrıca serviks, tiroid, kolon, karaciğer ve mide kanseri riskinde de artış gösterir. Bununla birlikte, sık sık uçan bir yolcu değilseniz, büyük olasılıkla yeterince iyonlaştırıcı radyasyona maruz kalmayacaksınız.
4. Sigara içmek
Sigarada 4,800 toksik madde bulunmaktadır ve her yaktığınızda her birini soluyorsunuz. Sigara içiyorsanız, yaşam süreniz sigara içmeyenlere göre en az on yıl daha kısadır ve kalp krizi, akciğer hastalığı ve çeşitli kanserler riskiniz artar.
İyi haber: 40 yaşından önce sigarayı bırakırsanız, sigaraya bağlı hastalıklardan ölme riskinizi neredeyse% 90 azaltır. Ve 40 yaşın üstünde olsanız bile, bedeniniz neredeyse anında istifa etmenin faydalarını artırdığını fark eder. Üç ay sonra, akciğer kapasiteniz artar ve beş yıl sonra mide, ağız, boğaz, akciğer veya özofagus kanserinden ölme riskiniz yarıya iner.
5. Alkol İçme
Alkol kalbiniz için iyi olabilir – genellikle insanların bir gün bir kadeh şarabın faydalı olduğunu söylediklerini duyacaksınız. Bununla birlikte, düzenli alkol tüketiminin hem kadınlarda hem de erkeklerde kanser riskinde artışı gösteren çok sayıda araştırma vardır. Alkol tüketiminin, meme kanseri, karaciğer kanseri ve özofagus kanseri dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerinin gelişimini arttırdığı gösterilmiştir.
Günde iki ila üç içki veya haftada on içkiden fazla içiyorsanız, yüksek risk altındasınızdır. Bununla birlikte, alkol tüketiminizi azaltmak hayatınızı birçok yönden olumlu yönde etkileyebilir! Muhtemelen kilo vereceksiniz ve neredeyse kesinlikle kolesterolünüzü düşüreceksiniz ki bu da kanseri önlemeye yardımcı olacak.
6. İkinci El Dumanına Maruz Kalma: Pasif içicilik
Kendinizi sigara içmeseniz bile, ikinci el sigaraya maruz kalmak kanser riskinizi artırabilir. Gerçekten güvenli bir maruziyet düzeyi yoktur ve kamuya açık yerlerde çoğu tesis içinde sigara içilmesini yasaklamış olsa da, evinizde veya özel toplantılarda sigaraya maruz kalmaktan kaçınmak zor olabilir. Sigara içen birinin evinde olmak, o sırada aktif olarak sigara içmese bile, size zarar verebilir; çünkü sigara dumanından çıkan kimyasallar mobilya ve halılarda yapışabilir.
Kendinizi ikinci el dumandan korumanın en iyi yolu, sigara içen insanlardan veya sigara içilmesine izin veren yerlerden kaçınmaktır. Sigara içenlerden kaçınmanın mümkün olmaması durumunda, onları sizin ve kendileri için riskler konusunda eğitmek, sigarayı bırakmaya ikna edebilir.
7. Fazla Kilolu Olmak
Çoğu insan kanseri fazla kilolu veya obez olmakla ilişkilendirmez. Fazla kilolu olmak, diyabet veya kalp hastalığı ile daha sık ilişkilidir. Bununla birlikte, tüm kanserlerin yaklaşık %8’i, fazla kilolu veya obez olmalarına bağlı olabilir, bu nedenle kilo vermek, karaciğer kanseri, pankreas kanseri, böbrek kanseri, meme kanseri ve diğerleri dahil olmak üzere çeşitli kanserlere yakalanma riskini azaltmanıza yardımcı olabilir.
Gapstur, “Vücut ağırlığı, iltihaplanma, hormon seviyelerindeki değişiklikler ve vücudunuzdaki biyokimyasalları etkileyebilir” dedi. Neyse ki, kilo vermek hemen bu tür kanserlerin riskini azaltır. Ayrıca, teşhis konmanız durumunda hayatta kalma oranınızı da artırır.
8. Tırnaklarınızın Süslenmesi: Ojeler
Bilinçli tüketicilikteki artışla birlikte birçok müşteri, oje cilalarının geleneksel olarak kansere neden olan bileşikler içerdiğini bilir. Trifenil fosfat, toluen ve dibutil ftalat gibi kimyasalların tümü kansere veya konjenital sakatlıklara neden olabilir.
Bununla birlikte, tırnaklarınızı süslemedeki tehlike yalnızca müşterileri etkilemez. Manikürcülerin çoğunda multipl miyelom teşhisi riski de vardır. Manikürcüyseniz veya tırnaklarınızı yaptırmayı seviyorsanız, sadece eldiven ve maske sağlayan salonlara gitmeyi unutmayın. Uygun havalandırmayı da kontrol edin!
9. Musluk Suyu İçme
Filtrelenmemiş musluk suyunun sağlığınız için tehlikeli olabileceği uzun zamandır anlaşılmamıştır. Ve musluk suyunun çoğu evinize gelmeden önce bir çeşit filtrasyondan geçer, ancak bu, bu suyun güvenli olduğu anlamına gelmez.
Krom-6’ya ek olarak, su kaynağınızda arsenik, dezenfeksiyon yan ürünleri, nitratlar ve daha pek çok gizlenen ürün bulabilirsiniz. En iyi seçenek, ister bir sürahi aracılığıyla ister evinize ikincil bir filtreleme sistemi kurarak kendi su filtrenize yatırım yapmaktır. Ayrıca, musluk suyunuzda hangi kimyasalların bulunabileceğini görmek için düzenli olarak kontrol etmelisiniz.
10. Hareketsizlik
Pek çok yetişkin, her gün sekiz veya daha fazla saat masa başında oturarak yerleşik işlerde çalışmaktadır. Bununla birlikte, ACS yetişkinlere haftada-birkaç güne yayılmış- en az 150 dakika orta şiddette aktivite yapmalarını önerir. Eğer egzersiz yapmıyorsanız, kolon kanseri, meme kanseri veya endometrial kanser geliştirme tehlikesi var. Karaciğer, miyelom ve böbrek kanseri dahil, daha fazla risk alma riskiniz olacak başka kanserler de var.
Bununla birlikte, yaşamınızdaki aktiviteyi arttırmak bağışıklık sisteminizi iyileştirmeye, iltihaplanmayı azaltmaya ve kanser gelişimi ve ilerlemesi ile ilişkili bazı büyüme faktörlerinin seviyelerini azaltabilir. Bu yüzden her gün yürüyüşe çıkmak, bisiklete binmek veya havuza dalmak kilo vermenize ve sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir!
11. Gece Vardiya Çalışması
Uyku ile kanser arasındaki bağlantı hala gelişmekte olan bir araştırma alanıdır, ancak bazı çalışmalar kötü uyku ile artan kanser riski arasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir. Sirkadiyen ritim bozukluğu olan kişilerde daha yüksek oranda meme ve prostat kanseri olabilir.
Uyku bozuklukları açısından en sık risk altında olanlar, bir gecede veya mezar vardiyalarında çalışan insanları içerir. Gece hemşireleri, üçüncü vardiyalı çalışanlar ve uyku döngüsünü bozabilecek bölünmüş vardiyalı çalışan insanlar, artan kanser riskiyle karşı karşıyadır. Mümkünse, garip saatler gerektiren bir işte çalışmaktan kaçının; bu mümkün olmadığında, gece olmasa bile düzenli bir şekilde uyumanızı sağlamaya çalışın.
12. Radon Maruziyeti
Radyonun maruz kalması tehlikesini pek kimse bilmez. Radon, hava, toprak ve suda doğal olarak bulunan radyoaktif bir gazdır ve konsantre miktarlarda kanserojendir. Radon doğal olarak oluşan bir gazdır ve ülkenin bazı bölgeleri daha yüksek oranlarla ilgilenmektedir. Bazı yapı malzemeleri de radon yayabilir.
Neyse ki, bir test kiti satın alarak veya bir radon profesyoneli ile çalışarak radonu kolayca test edebilirsiniz. Genel olarak konuşmak gerekirse, evinizdeki radonu azaltmak oldukça basit bir işlemdir ve yardım için hazır olan profesyonellerin bir listesi için radon ofisine başvurabilirsiniz. (https://prosafety.com.tr/radon-gazi/)
13. Giysilerinizi Kuru Temizlemeye Vermek:
Özel bir etkinliğe hazırlanırken, en iyi şekilde görünmek istersiniz. Birçok insan için, kıyafetinizi kuru temizleme yaptırmak, böylece gerçekten çarpıcı olduğunu bilmeniz anlamına gelir. Bununla birlikte, çoğu kuru temizleme işlemi, bilinen bir sağlık tehlikesi olan “perc” adlı bir kimyasal kullanır. Kuru bir temizleyicide çalışıyorsanız ya da düzenli olarak gömleklerinizi açıp bastırıyorsanız, yemek borusu, böbrek ve mesane kanseri riski daha yüksek olabilir.
Kıyafetlerinizi kesinlikle kurulamak zorunda kalırsanız, ne sıklıkta yaptığınızı en aza indirmeye çalışın. Bu kansere yakalanma riskinizi artıran kimyasallara düzenli olarak maruz kalması nedeniyle, sık olmayan bir kuru temizleme tercih edilmelidir.
14. HPV
İnsan papilloma virüsü (HPV) en yaygın cinsel yolla bulaşan enfeksiyondur ve HPV’li birçok kişi herhangi bir semptom geliştirmez. Bununla birlikte, belirtiler göstermeden bile, HPV’li insanlar birkaç farklı kanser türünü geliştirme riskini artırır. ACS, her yıl 31.000’den fazla erkek ve kadına HPV kaynaklı kanser teşhisi konduğunu tahmin ediyor.
HPV’niz yoksa, Gardasil aşılarını almak enfeksiyonlara karşı koruma sağlayabilir. Ancak, 26 yaşından büyükseniz, aşı etkili olmayabilir. Bu durumda, cinsel olarak aktifseniz düzenli olarak tarama yaptırmanız ve prekanseröz hücre değişiklikleri saptandı ise tedavi almanız zorunludur.
15. İşlenmiş Et Yeme
Domuz pastırması, sosisli sandviç, öğle yemeği – neredeyse herkes işlenmiş etleri sever. Bununla birlikte, araştırmalar, işlenmiş et yemenin hem mide hem de kolorektal kanser riskini arttırdığını göstermektedir. İşlenmiş etler genellikle ısıtıldığında nitrozaminler oluşturabilen nitratlar ve nitratlarla yapılır. Bu kanserojen bileşikler birikebilir ve sorunlara neden olabilir.
Nitrit ve nitrat içermeyen işlenmiş et seçimleri için bakabilirsiniz. Özel durumlar için pastırma ve sosis gibi işlenmiş et tüketiminden de tasarruf edebilirsiniz. Ancak genel olarak, eğer mümkünse tamamen işlenmiş et yemekten kaçınmak en iyisidir.
16. Aşırı Sıcak İçecekler İçme
Birçok kişi, özellikle kışın sıcak kahve veya çay ile güne başlar. Sıcak çikolata, elma şarabı ve diğer sıcak içecekler genellikle sosyal ortamlarda paylaşılır ve insanlar katılım konusunda iki kere düşünmez. Bununla birlikte, 140 F ( 60 C) derecenin üzerinde servis edilen içecekler yemek borusu kanseri riskinizi artırabilir.
University College London’da kıdemli bir araştırma ortağı olan Dr. James Doidge, “Herhangi bir vücut yüzeyinin tekrarlanan tahrişinin kanser riskinizi arttırdığını bilmek bir bilim insanına ihtiyaç duymuyor… birçok yiyecek ve içecek gastrointestinal kanser riskine katkıda bulunuyor. Sıcak ticari içeceklerin çoğu 140-160 derece F arasında servis edilir. Riskinizi azaltmak için, ilk yudumunuzu almadan önce içeceğin soğumasını bekleyin.
17. Paket Servislerin Isıtılması:
Paket servisinizin geldiği daha önceden ısıtılmış konteynırlarını yeniden ısıttı iseniz, kendinizi stirene maruz kalma riskine sokmuş olabilirsiniz. Stiren, birçok yemek kabı türü de dahil olmak üzere çeşitli şeylerin oluşturulmasında kullanılır. Araştırmalar, bu kimyasal maddeye tekrar tekrar maruz kalmanın, lösemi ve lenfoma gibi kanser riskini ve ayrıca pankreas veya yemek borusu kanserinizi artırabileceğini göstermiştir.
Çoğu insan sadece gıda kapları yoluyla stiren maruz kalma potansiyelini yaşayacak olsa da, fabrikada çalışan insanlarda da bu risk ortaya çıkabilir. Evde, paket servisinizi doğrudan standart bir plakaya veya fiyonk içerisine transfer ederek maruz kalma riskinizi sınırlayabilirsiniz.
18. kırmızı et yemek
İşlenmiş et gibi kırmızı et de nitrat ve nitrit içerebilir. Bununla birlikte, bu bileşikler olmadan bile, kırmızı et pişirme ve yemek yeme işlemi sizi heterosiklik aminler (HCA’ler) ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH’lar) gibi kansere neden olan diğer bileşiklere maruz bırakabilir. Bir bonfile ızgara pişirdiğinizde veya açık ateşte bir burger pişirdiğinizde, bu bileşikler oluşur. Mutajenik bileşikler olarak, DNA’nızı kanser riskinizi artıracak şekilde değiştirebilirler.
Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü, kolorektal kanser riskinizi arttırmamak için haftada 18 onstan az kırmızı et yemeyi önerir. Hamburger ve domuz eti ve kuzu dahil diğer kırmızı et tüketiminizi azaltın ve etsiz öğünlerde alt yemeyi deneyin.
19. Korunmasız Seks Yapmak
Seks stresi azaltmak ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmek gibi birçok sağlık yararına sahiptir. Bununla birlikte, korunmasız seks yapmak kendi tehlikeleriyle de gelir. En önemlisi, korunmasız cinsel ilişkiye girmek sizi, her ikisi de artan kanser riski ile bağlantılı olan HPV ve klamidya gibi Cinsel Yol ile Bulaşan Enfeksiyonlara (CYBE) maruz kalma riskine sokar.
Çünkü bu CYBE’lerin her ikisi de hafif semptomlara sahip olabilir – ya da hiçsemptomsuz olabili. Korunmasız seksi tercih ediyorsanız, düzenli olarak test edilmesi önemlidir. Bu CYBE’ye maruz kalmayı önlemenin en kolay yolu elbette koruma kullanmaktır.
20. Bahçecilik
Bahçeye gitmeyi seviyorsan, muhtemelen yabani otlardan nefret edersin. Fakat ne yazık ki, yabani ot öldürücü ile bu yabani otlarla ilgilenmeyi tercih ederseniz, kendinizi tehlikeye atmış olursunuz. En yaygın kullanılan yabani ot öldürücü olan glifosatın insanlara kanserojen olduğu gösterilmiştir.
Zararlı kimyasallar kullanmadan bahçenizi muhteşem görünmesini sağlamak için, yabani ot kontrol yöntemlerine dönmeyi düşünün. Bitkilerinizin etrafındaki toprağı gölgeleyin, ne tür gübre kullandığınıza dikkat edin ve elinizle ayıklarken tüm bitkinin toplandığından emin olun. Birkaç basit önlem hem sizin hem de bahçenizin gelişmesine yardımcı olacaktır.
21. Trans Yağları Yemek
22. Hava Kirliliğine Maruz Kalma
23. Kalıtımsal Risk
24. Asbest Maruziyeti
25. Fermente Gıdalar Yeme
26. Tütün çiğneme
27. Şeker hastası olmak
28. Radyasyona Maruz Kalma
29. Dizel Egzozuna Maruz Kalma
30. Gen Mutasyonları